Založ si blog

Prišiel k nám pán prezident

Do nášho kopaničiarskeho kraja v dávnejšej minulosti žiadni prezidenti nechodili. Načo by aj
chodili, keď tu nič zaujímavé pre nich nebolo, ba ani ciest,len jedna železničná dvojkoľajka, ktorá síce plnila svoju strategickú úlohu už v časoch prvej Československej republiky, ale neskôr upadala a v súčasnosti, keď už sem aké také cesty vedú,neznamená veľa. Na neďaleké Bradlo, napr. prezident T.G. Masaryk aj prišiel i keď nie zrovna vtedy, keď sa to čakalo,potom však dlho už nik. Nemám však vedomosť, že by bol pán prezident vtedy zavítal aj do blízkej vtedajšej metropoly pod slamou. Po vojne nechodili robotnícki prezidenti už vôbec. Chceli, aby Bradlo upadlo do zabudnutia a na kopanice ich tiež nič nelákalo, hoci robotnícke profesie tu prekvitali, ba až prerastali do vtedy populárnych úderníckych hnutí. S výnimkou gen. L.Svobodu, ktorý tu bol viackrát ešte keď nebol prezidentom. Vraj tu mal spolubojovníkov.
Po zmene režimu a vzniku samostatného Slovenska sa to zmenilo. Prichádzali sem všetci prezidenti. Nie len na Bradlo, ale i na kopanice. Niektorí menej, iní viackrát.Najčastejšie chodil Ivan Gašparovič. Mal tu priateľov a prichádzal ešte ako predseda parlamentu. Dobre poznal aj tunajšie Múzeum SNR a pre kopanice typický folklór. Pre obyvateľov mestečka, ktoré sa medzi časom stalo okresným mestom to bol vždy sviatok, veď s prezidentom sa len tak hocikedy nestretli. Časom si zvykli na takéto návštevy, ale aj tak to bola vždy pre nich vzácna udalosť.
Tak ako nedávno, keď k nám prišiel na pracovnú návštevu prezident A. Kiska. Pred budovou Mestského úradu ho očakávali mestskí funkcionári ale i občania, ktorí si sním chceli podať ruku .Mesto bolo pekne vyčistené a skupinka bezdomovcov, ktorá inokedy brázdi námestím aj s fľaškou „čuča“, niekde záhadne zmizla. Všetko bolo, ako má byť…Pán prezident sa prešiel mestom peši až k budove Gymnázia, kde sa stretol so študentmi. Navštívil aj práve usporiadanú prezentáciu stredných škôl v kultúrnom dome. Skrátka všetko ako má byť, dokonca aj pán prezident vyslovil spokojnosť, že dnes počúva len samé dobré veci, ako sa darí podnikom a podnikateľom, ako hlboko v tejto niekdajšej hladovej doline klesla nezamestnanosť a ľudia sa hnevajú len na to, že úroda sliviek bola tento rok mizerná, takže nebude slivovica.Nuž ďakujeme za návštevu pán prezident, príďte aj inokedy.

Pravda je vrtkavá aj na Slovensku

18.04.2023

Novinári na Slovensku sú vraj slobodní a základom tejto ich slobody a demokracie je v žurnalistike pravda a nič len pravda. Pre pravdu sa u nás dokonca žurnalisti strieľajú. USA, ktoré sa vyhlasujú za raj demokracie a najslobodnejšiu spoločnosť na svete už neraz dokázali, že nemajú v láske žurnalistickú pravdu. No nie doslova všetci, len ich vládna garnitúra. A my na [...]

Môžu financovať celý rok 200 migrantov

12.11.2022

Práve som videl v televízii ako protestujú v Kútoch občania proti migračnému táboru. Pripravení boli kukláči a ozbrojení policajti zasahovali slzotvorným plynom. Hordy policajtov, ktorí mohli radšej strážiť hranice s Maďarskom sa zastrájali na hŕstku obyvateľov bezvýznamných Kútov. Prehovorilo tu do televíznej kamery niekoľko žien a mužov, Boli v tom iste aj emócie, [...]

Každá miera trpezlivosti má svoj strop

25.04.2022

Myslím si, že každá miera trpezlivosti má svoj strop a posledné dni mi to potvrdzujú. Napríklad dnes som si prečítal, že vo Zvolene vodič na autobusovej linke kde sa viezli tri Ukrajinky im nemiestne nadával a aj keď dobre nerozumeli, vedeli, že terčom jeho rozhorčenia sú práve ony. Spolucestujúci sa len usmievali… Ukrajinky sa následne sťažovali a dopravný podnik sa [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 54401x
Priemerná čítanosť článkov: 2473x

Autor blogu

Kategórie