Založ si blog

Kde nič nie je, ani čert neberie po slovensky

Vraj úspešne podnikať na Slovensku znamená predovšetkým každému tvrdiť, že nemáte peniaze. Ak sa vám podarí presvedčivo deklarovať svoju finančnú mizériu, ste za vodou a vaše podnikanie sa stáva úspešným . Nikomu nemusíte platiť načas dlžoby, ani zvyšovať plat, nikto od vás nič nepýta…. Veď ako sa hovorí, kde nič nie je ani čert neberie. Ba môže sa stať , že už keď začínate podnikať, idete do toho s premysleným zámerom,  za nejaký čas deklarovať svoju platobnú neschopnosť  a v podstate  „skrachovať“, napriek tomu, že firma veselo funguje naďalej. Neviem, či to tak ide aj inde vo svete, ale zdá sa,že u nás je to každodenná realita.

Keď pred viac ako dvoma rokmi  istá mediálna spoločnosť začínala  vo všetkých okresných mestách  vydávať nepredajný  dvojtýždenník, ktorý svojím nákladom prevyšoval všetky denníky a týždenníky  na Slovensku, myslel som si , že ide vcelku o zaujímavý projekt, ktorý by mohol mať  budúcnosť.  Len kým som sa nezačítal do prvých čísiel týchto schránkových novín.,ktoré mali aj svoju  internetovú verziu. Bolo mi hneď jasné,že ide o predvolebný ťah , ktorý by mal niekomu pomôcť, dostať sa do parlamentu.  Keďže zo začiatku pôsobilo toto  nové médium na slovenskej žurnalistickej scéne pomerne solídne (aspoň v našom regióne),,trochu naivne som v kútiku duše  dúfal , že ak by za týmto projektom stáli veľmi bohatí ľudia nemusel by byť márny.  Mám aké také skúsenosti z vydávania novín a viem, aké je to finančne náročné, ale viem tiež, že podobný projekt mal pred rokmi pán Matovič i keď zameraný viac na zisky z  reklamy a inzercie, ktorý sa mu podaril  a aj vďaka tomu sa dostal do parlamentu. Preto ma zarážalo, najmä to, že v dvojtýždenníku bolo minimum komerčnej reklamy, pravda,okrem tej predvolebnej..Čím viac sa však približoval termín volieb,tým viac bolo (podľa prieskumov) jasné, že strana,ktorú dvojtýždenník najviac propaguje, sa do parlamentu nedostane.. A tak už v septembri minulého  roku začali odchádzať  editori, ktorí tu pracovali ako „dohodári“ živnostníci.  V októbri už  prestali vyplácať honoráre regionálnym redaktorom, s  ktorými mali dohodu.a to napriek tomu, že. ešte do konca roku 2015 vydali všetky čísla. To však už na nete bežala diskusia jednotlivých redaktorov,ktorí nedostali svoje honoráre, o tom, čo bude ďalej a ako budú postupovať. Posledné vyjadrenia vydavateľov hovorili o tom, že treba počkať do marca a všetky honoráre budú vyplatené. .Niektorí si mysleli, že naozaj sa tak stane, ale to by nesmeli byť na Slovensku, kde sa darí tým  ,ktorí deklarujú, že nemajú peniaze. A tak medzičasom už skončila s dlhmi  aj vydavateľmi  najviac propagovaná strana,len  redaktori, s ktorými už spoločnosť zrušila zmluvy, diskutujú o tom, ako podajú hromadnú žalobu pre pár stoviek,ktoré im dlží  vydavateľstvo,  ktoré mimochodom stále funguje i na webe a snaží sa aj o vydávanie akéhosi schránkového paškvilu. Či sa dočkajú, alebo niekto príde s nejakým novým nápadom, ktorý  im nevyplatené  peniaze dokáže nahradiť, je zatiaľ vo hviezdach, ale  voľby budú o pár rokov opäť, takže jeden nikdy nevie….  Zatiaľ platí to slovenské, „kde nič nie je, ani čert neberie  a  ide sa ďalej.“ Ozaj, ak,si tento blog prečíta nejaký šikovný a nezištný právnik, možno by vedel dať radu.

Pravda je vrtkavá aj na Slovensku

18.04.2023

Novinári na Slovensku sú vraj slobodní a základom tejto ich slobody a demokracie je v žurnalistike pravda a nič len pravda. Pre pravdu sa u nás dokonca žurnalisti strieľajú. USA, ktoré sa vyhlasujú za raj demokracie a najslobodnejšiu spoločnosť na svete už neraz dokázali, že nemajú v láske žurnalistickú pravdu. No nie doslova všetci, len ich vládna garnitúra. A my na [...]

Môžu financovať celý rok 200 migrantov

12.11.2022

Práve som videl v televízii ako protestujú v Kútoch občania proti migračnému táboru. Pripravení boli kukláči a ozbrojení policajti zasahovali slzotvorným plynom. Hordy policajtov, ktorí mohli radšej strážiť hranice s Maďarskom sa zastrájali na hŕstku obyvateľov bezvýznamných Kútov. Prehovorilo tu do televíznej kamery niekoľko žien a mužov, Boli v tom iste aj emócie, [...]

Každá miera trpezlivosti má svoj strop

25.04.2022

Myslím si, že každá miera trpezlivosti má svoj strop a posledné dni mi to potvrdzujú. Napríklad dnes som si prečítal, že vo Zvolene vodič na autobusovej linke kde sa viezli tri Ukrajinky im nemiestne nadával a aj keď dobre nerozumeli, vedeli, že terčom jeho rozhorčenia sú práve ony. Spolucestujúci sa len usmievali… Ukrajinky sa následne sťažovali a dopravný podnik sa [...]

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 54300x
Priemerná čítanosť článkov: 2468x

Autor blogu

Kategórie